donderdag 4 december 2014

Een bezoek aan iStill

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk eens zover, om 7 uur 's avonds op weg naar Woerden, op naar  een afspraak met Odin van iStill.
Wat is iStill en wie is die Odin dan wel, Odin is iemand met heel veel ervaring in het destilleren, en met al die kennis en een aantal mensen die de technische mogelijkheden hebben heeft hij een revolutionair type destilleerketel ontworpen en gebouwd. In april 2013 (ja iets meer dan anderhalf jaar geleden) introduceerde hij de iStill 50. Een 50 liter ketel met een kolom, automatische kranen en computergestuurd, inmiddels is de range uitgebreid met een 250 liter versie (iStill250)en  zelfs een 1500 liter versie (iStill One). Maar ondertussen maakt het bedrijf niet alleen destilleerketels, maar ook gistingstanks met temperatuurcontrole, een masher (een installatie om van graan een stookbier te maken) en een megapomp.
De iStill One is pas sinds een paar maanden in productie maar nu zijn er al een aantal verkocht en ingebruik genomen.

IStill is dus een Nederlands bedrijf, binnen anderhalf jaar succesvol (met name in de VS) en eigenlijk onbekend in Nederland, hoe ken ik Odin dan? Odin ken ik al van voor iStill, gewoon omdat we beiden heel veel interesse hebben in het destilleren. Maar ben ik meer de man van doen en proberen, als je met Odin praat dan wordt je overdonderd door zijn kennis, hij weet de kookpunten van de verschillende soorten alcohol op de 10e graad, weet hoe gassen zich gedragen en nog veel meer dingen die mij boven mijn pet gaan. Een vakman, die het begrijpbaar kan uitleggen en mag ik zeggen inmiddels een goede vriend van me.

Toen ik uitgestaard was naar die mooi ketels in de showroom, nodigde Odin me uit naar een aparte ruimte waar een iStill 50 klaar stond. Zo we gaan even een "run" doen zei hij. Even een "run"?? Alleen het opwarmen al ben ik thuis een paar uur mee bezig, hoe laat vertrek ik vanavond?????

Nou ik viel van de ene verbazing in de andere, de ketel was razendsnel opgewarmd, en al voor de stabilisatie van de kolom kwam er een sterk geconcentreerde 1e voorloop uit (naar Amerikaans voorbeeld wordt dit de shots genoemd), ik viel echt achterover hoe sterk de geur was. Odin liet me zien hoe de automatische kolom werkte, de verschillende temperatuurmetingen, en hoe de computer aan de hand van deze metingen de afnamekraan regelde. Het mooie om te zien was, hoe dicht de kookpunten onder en boven in de kolom bij elkaar lagen tijdens de middenloop, en nog mooier hoe uiteindelijk de temperatuur onderin steeg. Wordt het verschil in temperatuur te groot tussen twee meetpunten, dan schakelt de kraan automatisch dicht, en regelt de kolom zich weer in.... Het resultaat een stroom prachtige neutrale alcohol, en in een tempo, niet te geloven.
Ondertussen schenkt Odin mij een roggebroodwodka in, één van zijn recepten op basis van fries roggebrood, echt heerlijk. Maar de topper was een echt fantastische walnotenlikeur, de mooiste zuivere alcohol met groene walnoten en suiker.... Dit moet ik echt volgend jaar eens gaan maken want ik heb zelden zo'n bijzondere drank gedronken.
De tijd ging enorm snel, om half 11 ging ik weg, voor mij omdat ik weer een eindje terug moest, en Odin was die dag ervoor net terug gekomen uit de VS, maar wat was het een goed idee om daar langs te gaan!
Voor mij is het duidelijk, zo gauw is mijn productie moet gaan verhogen, dan plaats ik mijn bestelling bij Odin.

Odin bedankt voor je tijd, voor de fantastische drankjes en zeker ook voor de prachtige demonstratie